Witamy na Forum Polonii w Dallas!

Chleb z żurawiny

Na kazdy temat...... Czyli wszystko co ci spac nie daje albo lezy na watrobie ;-)

Moderator: kris_k

newworld
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 12, 2015 9:48 am

Post autor: newworld » wt mar 17, 2015 5:40 am

chleb z cynamonem i zurawina

Składniki
ilość porcji: 12

3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
1 jajko, lekko roztrzepane
1 łyżka margaryny
2 i 2/3 szklanki(335 g) mąki pszennej
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru

2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
1/2 szklanki (60 g) suszonej słodzonej żurawiny

Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 3godz. › Gotowe w: 3godz.10min.

Wszystkie składniki oprócz żurawiny umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta urządzenia. Włączyć automat.
Po pierwszym wyrośnięciu ciasta dodać żurawinę. Kontynuować pieczenie.

halszka5566
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 14, 2015 1:37 pm

Re: Chleb z żurawiny

Post autor: halszka5566 » czw mar 19, 2015 3:35 pm

Pyszny, chrupiący z lekką nutą kwaskowej słodyczy (którą daje mu żurawina).
Nie wymaga zakwasu. Zostawiłam go do wyrastania na 12 h w lodówce, to znacznie podniosło jego walory smakowe. Polecam Wam ten zabieg.


/ na zdjęciach jest to chleb ciemniejszy, jaśniejszy- pszenny bez dodatku żurawiny, pieczony na samej mące pszennej typ 550/

- 350 g mąki pszennej razowej
- 150 g mąki pszennej typ 550
- 330 ml wody ( +/- łyżka)
- 10 świeżych drożdży
- garść żurawiny
- 10 g soli
- mąka pszenna do podsypywania ciasta



W ciepłej wodzie rozpuściłam drożdże.
Mąki przesiałam, dodałam do nich wodę z drożdżami, sól, żurawinę. Zagniotłam ciasto w kulkę (jeżeli będzie się kleić można podsypać mąką).
Lnianą ściereczkę wysypałam mąką pszenną i położyłam na niej zagniecione ciasto. Tak zawinięte, włożyłam do durszlaka i zostawiłam w zimnie (w moim przypadku była to lodówka) na całą noc.
Rano w piekarniku rozgrzałam płaską blachę do 250 stopni C., przełożyłam na nią papier do pieczenia i wyrośnięte przez noc ciasto chlebowe, piekłam w tej temp. jeszcze 10 minut, później obniżyłam temp. do 210 stopni i włożyłam na dno piekarnika naczynko ceramiczne wypełnione wodą (dzięki temu chleb nie będzie miał zanadto twardej skórki), dopiekałam kolejne 25 minut- na złoty kolor.
Upieczony chleb popukany od spodu wyda głuchy odgłos.
Studziłam chleb na kratce. Kroiłam po zupełnym wystudzeniu.
Smacznego!:)

mychaa7788
Posty: 9
Rejestracja: ndz sty 18, 2015 1:52 pm

Post autor: mychaa7788 » pt mar 27, 2015 8:40 am

Chleb razowy z żurawiną


1. faza
80 g aktywnego zakwasu żytniego
80 g wody o temp. 24°C
100 g mąki żytniej razowej typ 2000

Zakwas dokładnie rozprowadź w wodzie, następnie dodaj mąkę, zamieszaj i pozostaw pod przykryciem, ale z dostępem powietrza, na 8-10 godzin.

2. faza
cała 1. faza
180 g wody o temp. 28°C
160 g mąki żytniej razowej typ 2000

Połącz składniki jak w fazie poprzedniej i pozostaw do przefermentowania na 5-7 godzin.

3. faza
cała 2. faza
50 g mąki żytniej typ 720
150 g mąki pszennej typ 750
165 g żurawiny suszonej
15 g słodu jęczmiennego
10 g soli
50 g wody o temp. 32°C

Najpierw starannie posiekaj suszoną żurawinę (każdy owoc na około 4 części), następnie sparz gorącą wodą i pozostaw do odcieku na sicie.

Teraz do 2. fazy dodaj wodę, słód, sól i mąki oraz mieszaj składniki 10-12 minut, a po tym czasie dodaj żurawinę i nadal mieszaj 3 minuty (łącznie mieszanie około 15 minut). Po mieszaniu przełóż do formy i odstaw w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego (u mnie trwał 2 godziny).

Wypiekaj 5 minut z zaparowaniem w temp 230°C, a następnie zmniejsz do 190-200°C i dalej jeszcze piecz 40 minut (łącznie 45 minut). Tuż po wyjęciu spryskaj wodą i pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin.

dalleko
Posty: 586
Rejestracja: pt gru 19, 2014 1:56 am

Post autor: dalleko » pt mar 27, 2015 2:17 pm

Będę miała co robić z tymi przepisami ;)

sylwuchawesola
Posty: 7
Rejestracja: pt sty 30, 2015 7:53 am

Post autor: sylwuchawesola » pn mar 30, 2015 8:04 am

chleb z żurawiną

Składniki na zaczyn:

275 g średniej mąki żytniej (dałam typ 720)
220 g wody
1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu




Wykonanie:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę przykryć i odstawić na 14-16 godzin w ciepłym miejscu.



Składniki na ciasto właściwe:

590 g mąki pszennej wysokoglutenowej (białko 13 g)
45 g mąki żytniej średniej (dałam typ 720)
400 g wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
cały zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki
110 g rodzynek (dałam żurawinę)
110 g orzechów włoskich (posiekanych)




Wykonanie:

Wszystkie składniki (poza rodzynkami / żurawiną i orzechami) włożyć do miski. Wyrabiać w robocie na najniższej prędkości przez 3 minuty. Następnie przez kolejne3 minuty na drugiej prędkości. Dodajemy rodzynki/żurawinę i orzechy i mieszamy ponownie na pierwszej prędkości, tylko do czasu, kiedy dodatki będą równomiernie rozmieszczone w cieście.

Odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy podłużne lub okrągłe bochenki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy w 235 stopniach, z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

leski
Posty: 324
Rejestracja: wt lut 10, 2015 4:33 am

Post autor: leski » pn mar 30, 2015 9:17 am

rewelacja, muszę kiedyś je wypróbować, bo w sklepie takich kupić nie można:)

ernest33
Posty: 8
Rejestracja: czw lut 05, 2015 1:07 pm

Post autor: ernest33 » wt mar 31, 2015 7:29 am

No mi się też przepis podoba : ) dzisiaj od razu to wydrukuję i po prostu akurat pokażę to mojej właśnie żonie z tego powodu iż ona lubi robić swój własny chleb bo po prostu jak ona to mówi wiem co jem : ) jeśli chodzi o mnie to zdecydowanie bardzo dobrze jest zjeść czasem coś innego takiego a nie ciągle ten sam z piekarni

saharra
Posty: 8
Rejestracja: śr lut 11, 2015 6:56 pm

Post autor: saharra » czw kwie 02, 2015 6:23 am

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z żurawiną

Niedawno zostałam poczęstowana chlebem z żurawiną z jednej z miejskich piekarni. Niestety nie smakował mi. Słodkawy, lekko cierpki smak żurawiny zupełnie nie korespondował z rodzajem użytej przez piekarza mąki. A może pieczywo wcale nie było na zakwasie...

Mimo pewnych obaw postanowiłam jednak spróbować upiec chleb żurawinowy w domu i ku mojemu zaskoczeniu udał się nad wyraz dobrze. Najbardziej smakuje domownikom z masłem i żółtym serem lub ze świeżym rzepakowym miodem.

Na kilka godzin przed przygotowaniem zaczynu wyjąć zakwas z lodówki i zamieszać. Zagotować i przestudzić wodę. Dokładnie wymieszać składniki na zaczyn, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.

Z zaczynu odłożyć kilka łyżek na zakwas na następne pieczenie.

Do pozostałej części zaczynu dodać przesianą mąkę, otręby, sól oraz przegotowaną letnią wodę. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno być kleiste, o raczej luźnej konsystencji. Ilość wody potrzebnej do ciasta chlebowego może być różna w zależności od chłonności mąki. W razie potrzeby, należy wlać więcej płynu.

Przerwać wyrabianie na ok. 20 minut, następnie ponownie wyrabiać przez ok. 10 minut. Dodać żurawinę, dokładnie wymieszać.

Leniwie spływające z naczynia ciasto chlebowe przelać do 2 małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch posmarować wodą. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Przed pieczeniem, jeśli się uda, zrobić na chlebach podłużne nacięcia.

Piec przez 10 minut w temp. 220 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C, spryskać wierzch chleba wodą i piec przez kolejne 40 minut. Bochenki wyjąć z blaszek, przewrócić do góry dnem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut, aby zrumieniły się boki i spód.

Studzić na kratce. Podawać z masłem, miodem oraz domowymi powidłami i konfiturami lub z żółtym serem.

huhytara
Posty: 8
Rejestracja: ndz kwie 05, 2015 7:03 am

Post autor: huhytara » ndz kwie 05, 2015 7:09 am

Nie wiedziałem, że można zrobić taki chleb nawet nie wiedziałem, że istnieje taki chleb pewnie ma dobre lecznicze właściwości. Będę musiał sobie taki przygotować lubię takie nowości i ciekawości. Ktoś kosztował takiego chleba?

ankulka177
Posty: 8
Rejestracja: ndz lut 15, 2015 11:00 am

Post autor: ankulka177 » wt kwie 07, 2015 3:44 am

chleb razowy z żurawiną





Składniki :

80g zakwas żytni aktywny wydajność 200%
260g mąka żytnia razowa typ 2000
50g mąka żytnia typ 720
150g mąka pszenna typ 750
165g polska żurawina suszona
15g słód palony
10g sól
310g woda



Chleb z żurawiną nie jedno ma imię. Myśląc o jakiejś fajnej recepturze właśnie na chleb z żurawiną chciałem koniecznie : uzyskać słodko - lekko kwaśny smak , aby był razowy , na zakwasie bez dodatku drożdży piekarskich i koniecznie z ciemnym palonym słodem. Z drugiej strony zależało mi aby to nie był ciężki razowiec więc zastosowałem dodatek mąki żytniej typ 720 oraz pszennej typ 750 , co w połączeniu ze słodem spowodowało , że miękisz stał się wręcz delikatny i sprężysty. Aby uzyskać bardziej równomierny rozkład żurawiny w miękiszu , najpierw posiekałem ją dokładnie nożem.
A tak na marginesie warto zwrócić uwagę jakie znaczenie ma robienie zdjęć w świetle sztucznym i naturalnym , dziennym (kolor miękiszu na zdjęciu powyżej jest raczej brązowy - karmelkowy a na zdjęciach poniżej raczej kawa/czekolada) , a to ten sam chleb. A tak naprawdę najważniejsze dla mnie jest , że poświęcamy czas, pieczemy , smakujemy czegoś co tylko my wiemy jak pachnie, chrupie i smakuje. Mając powyższe na myśli pozdrawiam w tym miejscu szczególnie Bożenkę http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com , która piecze z nami :)

1 faza : półkwas
80g zakwas żytni aktywny jako zaczątek
80g woda o temp 24oC
100g maka żytnia razowa typ 2000
Zakwas dokładnie rozprowadź w wodzie następnie dodaj mąkę , zamieszaj i pozostaw pod przykryciem ale z dostępem powietrza na 8-10 godzin

2 faza : kwas
260g półkwas (cała 1 faza)
180g woda 28 oC
160g mąka żytnia razowa typ 2000
połącz składniki na zasadzie jak w fazie poprzedniej i pozostaw do przefermentowania na 5-7 godzin

3 faza : ciasto właściwe
600g kwas (cała faza poprzednia)
50g mąka żytnia typ 720
150g mąka pszenna typ 750
165g żurawina suszona
15g słód palony
10g sól
50g woda temp 32 oC
Najpierw starannie posiekaj suszoną żurawinę (każdy owoc na około 4 części) następnie sparz gorącą wodą i pozostaw do odcieku na sicie. Teraz do kwasu dodaj wodę , słód , sól i mąki oraz mieszaj składniki 10-12 minut a po tym czasie dodaj żurawinę i nadal mieszaj 3 minuty (łącznie mieszanie około 15 minut). Po mieszaniu przełóż do formy i odstaw w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego ( u mnie trwał 2 godziny). Wypiekaj 5 minut z zaparowaniem w temp 230oC i następnie zmniejsz do190- 200oC i dalej jeszcze piecz 40 minut ( łącznie 45 minut ). Tuż po wyjęciu spryskaj wodą i pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin.

oTadeoO
Posty: 8
Rejestracja: śr lut 18, 2015 3:41 am

Post autor: oTadeoO » śr kwie 08, 2015 9:41 am

CHLEB Z ŻURAWINĄ - składniki:
350 g mąki typu 550
150 g mąki orkiszowej
250 ml ciepłej wody
łyżka miękkiego masła lub oliwy
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki słonecznika
łyżka dyni
łyżka płatków migdałowych
łyżka żurawiny
12.5 g (1/8 kostki 100 g) świeżych drożdży
CHLEB Z ŻURAWINĄ - sposób przygotowania: Drożdże umieszczamy na talerzyku, kruszymy, mieszamy z 1 łyżeczką cukru i czekamy, aż się rozpuszczą. Do pojemnika wypiekacza wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy obie mąki, cukier, tłuszcz, w rogi pojemnika wsypujemy sól. Na środku mąki robimy lekkie wgłębienie i wlewamy tam rozpuszczone drożdże. Nastawiamy na program do pieczenia chleba. Po pierwszym cyklu mieszania dodajemy słonecznik, dynię, migdały i żurawinę. Wyciągamy z wypiekacza gotowy, świąteczny chleb.

pompaa
Posty: 8
Rejestracja: pn mar 09, 2015 2:03 pm

Post autor: pompaa » wt kwie 14, 2015 3:08 pm

chleb z żurawiną

Składniki

300 g mąki pszennej typ 550
200 g maki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka soli
60 g suszonej żurawiny
40 g orzechów laskowych
40 g orzechów włoskich
40 g migdałów
100 g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczka suszonych drożdży
400 g wody
Przygotowanie

Oba rodzaje mąki połączyć z solą, żurawiną i posiekanymi orzechami. Dodać zakwas i drożdże. Na koniec całość połączyć z wodą. Ciasto należy jedynie wymieszać łyżką, nie za długo – tylko tyle, by składniki się połączyły.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. otrębami, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy). Czas wyrastania może być różny, zależnie od temperatury, w której chleb wyrasta. Trzeba co jakiś czas do niego zaglądać i obserwować na jakim jest etapie.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do 240 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 1 godzinę.

Pod koniec pieczenia chleb należy wyciągnąć z formy, usunąć papier do pieczenia i ponownie wstawić go do piekarnika na ostatnie 10-15 minut, by chleb się dopiekł. Chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.

Chleb wystudzić i kroić najlepiej dopiero następnego dnia. Zaraz po upieczeniu chleb będzie się kleił.

tissue
Posty: 13
Rejestracja: wt mar 17, 2015 7:36 am

Post autor: tissue » czw kwie 16, 2015 3:14 pm

Bardzo dobry, delikatny chlebek. Upieczony bez dodatków, bo nie miałam akurat żurawiny. Na następny raz również pokuszę się o dodanie migdałów i orzechów. Polecam przepis na ten pyszny chlebek. Nie ma to jak upiec samemu. Przynajmniej wiadomo co się ładuje do środka. Zero ulepszaczy i konserwantów...

belmondo
Posty: 9
Rejestracja: śr mar 25, 2015 10:13 am

Post autor: belmondo » pn kwie 20, 2015 5:55 pm

chleb z żurawiną

Składniki:
1 kg mąki żytniej razowej
4 szklanki wody
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki otrąb pszennych
1,5 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 szklanki zakwasu żytniego
1 opakowanie żurawiny Marsyl

Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto odgazować czyli przerobić jeszcze raz łyżką drewnianą.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny.
Następnie przygotować 2 foremki lub jak kto woli jedną długą i posmarować je masłem i wysypać otrębami.
W foremkach chleb musi ponownie wyrosnąć.

Piec w temperaturze 190 C przez 1 godzinę.
Po wyjęciu z pieca od razu wyjąć z foremki aby chleb nie zaparował.
Studzić na kratkach.
Smacznego.

batoska
Posty: 9
Rejestracja: czw mar 26, 2015 2:23 pm

Post autor: batoska » wt kwie 21, 2015 1:51 am

Składniki na 1 chleb pieczony w formie keksówce o wymiarach 12×25 cm:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
300 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki oliwy
garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Najpierw robimy zaczyn – drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (woda ma być ciepła, ale nie gorąca!). Czekamy chwilę aż drożdże zaczną pracować, czyli płyn zacznie się ruszać/powiększać/bulgotać. Wówczas dodajemy obie mąki, sól i tłuszcz.

Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką, a później wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być gęste, tak, aby dało się z niego uformować kulę. Może się lepić, ale nie podsypujemy mąką. Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, najlepiej w dosyć ciepłym miejscu. Ciasto przez ten czas ma podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto sobie spokojnie rośnie, przygotowujemy formę do pieczenia – keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą/otrębami. Nagrzewamy piekarnik na 230 stopni.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, ale tym razem krótko. Dodajemy żurawinę i wciskamy ją porządnie w ciasto.

Przekładamy do przygotowanej keksówki, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i znowu czekamy aż ciasto wyrośnie. Po około 30 minutach wkładamy ciasto w formie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Studzimy na kratce. Kroimy najlepiej po całkowitym ostygnięciu ;-)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości